Ριζότο με ζωμό από μοσχάρι

10 Νοεμβρίου 2013


Για τον ζωμό:

• 700 g. μοσχάρι σπάλα με κόκκαλο
• 1 κρεμμύδι
• 2 καρότα
• 3 πατάτες
• 1 ντομάτα
• 1/2 ματσάκι σέλινο
• αλάτι
• πιπέρι

Πλένουμε τα λαχανικά, και χαράζουμε ένα σταυρό στην ντομάτα και στο κρεμμύδι, έτσι ώστε όταν βράσουν να μπορούν να δώσουν τα αρώματα τους. Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τις πατάτες, τις οποίες τις κόβουμε στα τέσσερα. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, την οποία γεμίζουμε μέχρι τη μέση με νερό (περίπου 2.5 λίτρα), ρίχνουμε τα λαχανικά και το αλατοπίπερο. Όταν αρχίζει να βράζει το νερό, τότε ρίχνουμε το κρέας. Αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και το μοσχαράκι. Σουρώνουμε το ζωμό και τον κρατάμε. Στο κρέας και τα λαχανικά βάζουμε λίγο λαδάκι και λεμόνι και είναι έτοιμα για κατανάλωση!

Για το ριζότο:

• 1/2 kg. ρύζι arborio (ή καρολίνα)
• 1/2 κρεμμυδάκι ξερό, ψιλοκομμένο
• 1/2 ποτήρι του νερού λευκό κρασί
• ζωμός
• 1 κ.σ. βούτυρο
• παρμεζάνα τριμμένη
• ελαιόλαδο
• αλάτι

 Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε λίγο λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και μετά ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα και σβήνουμε με λευκό κρασί. Στην συνέχεια, βάζουμε 1 φλ. τσαγιού ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε. Μόλις ο ζωμός απορροφηθεί, προσθέτουμε και άλλο ένα φλιτζάνι και συνεχίζουμε έτσι μέχρι το ρύζι να φουσκώσει και να βράσει. Μερικές φορές, ίσως είναι λίγο κουραστικό να είναι κάποιος πάνω από μία κατσαρόλα και να προσθέτει σιγά σιγά τον ζωμό και να ανακατεύει συνεχώς ώστε να μην κολλήσει, αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα σε ανταμείβει. Στο τέλος, μόλις γίνει το ρύζι κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, έτσι ώστε να πάρει ωραία υφή και να αποκτήσει ακόμα πιο πλούσια γεύση. Προσθέτουμε και την παρμεζάνα και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό! Καλή σας όρεξη!  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contact

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *